Norgespris for deg som har Lede som netteier

Alt du trenger å vite om Norgespris og smarthus

Alt du trenger å vite om Norgespris

Høsten 2025 innføres Norgespris, med en fast strømpris på 50 øre per kWt inkludert mva. Nettleie kommer i tillegg. For kunder hos Elvia betyr for dettte for eksempel at strøm vil koste 98,7 øre per kWt på dagtid og 88,7 øre per kWt på natt/helg. 

Har du BKK som netteier, bør du lese denne artikkelen.

I Norge skiller vi mellom nettselskaper og strømselskaper. Nettselskaper sørger for at kablene inn i din bolig er i orden. Nettselskapene får sine inntekter fra nettleien. Så har vi strømselskapene som selger strøm. Du betaler strømselskapene for den strømmen du bruker. Den vanligste strømavtalen er spotpris.  

Du som strømkunde må ta stilling til om du ønsker å inngå en avtale om Norgespris, eller om du er best tjent med dagens ordning, der du betaler for spotpris og får strømstøtte på 90% de timene strømprisen er over 93,75 øre per kWt. 

Norgespris vil trolig lønne seg for alle boliger i det vi i dagligtalen kaller Sør-Norge. I strømsammenheng betyr dette NO1 for Østlandet, NO2 for Sørlandet og NO5 for for Vestlandet. For boliger i Midt-Norge og nordover vil det det trolig ikke lønne seg å velge Norgespris det første året. 

Norgespris innføres med en bindingstid på 12 måneder, det første året blir bindingstiden trolig ut 2025 og hele 2026. Du må aktivt velge Norgespris hos din nettleverandør. Etter det første året må du igjen aktivt velge Norgespris om du ønsker å fortsette med ordningen i nye 12 måneder.

Norgespris på 50 øre per kWt gjelder for de første 5000kWt du bruker hjemmet hver måned. For fritidsboliger er taket på 1000kWt. Bruker du mer strøm enn dette vil du betale ordinær pris, uten noen form for støtte. 

Du skal, slik som i dag, fortsatt kjøpe strøm av en strømleverandør, slik som Fjordkraft, Agva, Fortum og Vibb. Strømleverandørene vil fortsette å legge på et påslag og månedsgebyr, slik de gjør i dag. Det er derfor viktig å velge en strømleverandør med lavt påslag og lavt månedsgebyr.

Betaler du nettleien på samme faktura som du får fra strømselskapet (gjennomfakturerering), vil strømselskapet trekke fra differansen mellom spotpris og Norgespris, slik at du bare betaler for det du skal. Får du derimot en faktura fra netteier på nettleie og en annen faktura fra strømselskapet, vil du måtte betale full pris til strømselskapet, men få utbetalt differansen mellom spotprisen og Norgespris fra din netteier, fratrukket nettleien. Dette gjøres på samme måte som strømstøtten utbetales i dag. 

Norgespris blir lik gjennom hele døgnet og hele året. Dermed forsvinner noe av  insentivet til å flytte strømforbruket til billigere perioder av døgnet. Vi vil vanligvis ha forskjellig variabel nettleie på dagtid og kveldstid/helg. Her vil det da fremdeles være fra 10-øre til 20-øre per kWt å spare på å flytte forbruket til natt/helg. 

Har du et forbruk på 20.000 kWt i året, og greier å flytte 1/3 av dette fra dag til natt, vil du hos Elvia spare fra 650kr til 1500kr i året. Pris på nettleie varierer fra nettselskap til nettselskap.

Med et smarthus og strømstyring vil du også kunne få billigere fast nettleie, dvs. den faste avgiften du betaler til netteier per måned. Dette fordi du som oftest kan legge deg på et energiledd lavere enn om du bruker strøm uten smart styring. Hos Elvia betyr dette at du for eksempel kan spare ytterligere 1300kr i året. Hvert nettselskap har sine egne priser. 

Vi kan dermed konkludere med at det ikke blir like gunstig med smarthus og smart styring av forbruket, men du vil fremdeles spare fra 2000kr og oppover i året ved å ta i bruk smart strømstyring av forbruket.

Vi kan derfor fremdeles anbefale våre kunder å installere smarthus styring når de ønsker å sette opp ladestasjon hjemme eller på hytta. Ikke bare sparer du fra 2000kr i året på biligere netteie, men du får også fra 6.700kr til 10.000kr i støtte for å sette opp ladestasjonen når du kombinerer dette med smarthus. Og dermed blir det langt billigere å få installert en smart lader med smarthus, enn bare å sette opp en ladestasjon uten smart styring. 

Se vårt utvalg av ladestasjoner med smarthus som gir rett til støtte på inntil 10.000kr fra Enova:

Informasjonen er basert på nyeste tilgjengelig informasjon om Norgespris og PROP 148L (2024–2025).  Oppdatert 26.05.2025.